Vind je M-jaar ook een goed idee?
Moet M-jaar er komen voor álle mbo studenten?
Laat je horen!
Teken én deel de petitie op je social media.
We hebben jullie steun nodig om M-jaar te realiseren voor alle mbo studenten. Want een orientatiejaar zoals M-jaar past (nog) niet in de huidige structuur van het onderwijs. Om M-jaar een vaste plek te kunnen geven in het beroepsonderwijs, is aanpassing van wet- en regelgeving nodig. We zijn hard aan het werk om dit voor elkaar te krijgen, en dat doe ik samen met betrokken onderwijsdirecteuren, kamerleden en het ministerie OCW.
Hoe meer handtekeningen en steunbetuigingen we krijgen, hoe sterker en urgenter onze boodschap. Want er zijn veel leerlingen die M-jaar graag willen doen.
Naast leerlingen van de middelbare school, vinden ook mbo-studenten, decanen en ouders M-jaar een goed idee. En de eerste geïnteresseerde leerlingen hebben zich ook al gemeld.
Help mee: teken en deel de petitie!
M-jaar?
Wat nou als leerlingen, die nog niet weten wat ze willen worden, nog niet hóeven te kiezen voor een beroepsopleiding. Dat ze een jaar langer mogen leren en rijpen, uitzoeken wie ze zijn en wat ze willen? En vooral ook kennismaken met beroepen en beroepsopleidingen.
M-jaar is een breed oriëntatiejaar op het mbo, binnen de muren van het beroepsonderwijs
M-jaar is het eerste jaar op het mbo voordat studenten de beroepskeuze maken.
Voor wie is M-jaar?
M-jaar is voor vmbo’ers met een diploma kader of tl. Ook havisten die een diploma hebben of dat niet hebben gehaald, en willen overstappen naar het mbo, zijn welkom.
M-jaar is voor mbo-studenten die van opleiding willen wisselen in het eerste jaar of dreigen uit te vallen. En voor studenten die nog een jaar breder willen leren en ontwikkelen en zich nog niet willen vastleggen.
En natuurlijk voor jonge leerlingen en laterbloeiers.
Ja, M-jaar is een goed idee en moet er komen!
In het tekstblok is ruimte om te vermelden wie je bent (bijvoorbeeld leerling, student, ouder, schoolleider, wethouder, decaan, docent) en waarom M-jaar er moet komen.
M-jaar, mind the gap, is een initiatief van Elke van den Hout, in samenwerking met verschillende mbo-instellingen, waaronder ROC TOP in Amsterdam en Nova College in o.a. Haarlem.
Meer weten over M-jaar? Kijk op de website: www.m-jaar.nl. Of neem contact op met Elke van den Hout: m-jaar@elkevandenhout.nl of op 06-52275746.
Lianka Schaap (maandag, 11 november 2024 21:52)
Moeder van mavo leerling en docent op hbo
Michelle ten Berge (zondag, 27 oktober 2024 18:52)
Ik kwam M-jaar tegen in de MBO gids op zoek naar open dagen en oriëntatie voor ons kind van 15 die echt nog geen idee heeft wat hij wil en ik vond het meteen heel fijn dat dit er is. Maar wel best ver van onze woonplaats (Almere). Ik vind het zo logisch dat het merendeel van de kinderen op deze leeftijd nog niet weten wat ze willen, dat bijna vind dat het standaard verplicht zou moeten zijn na elke middelbare school, maar vooral na het VMBO omdat je dan nóg jonger bent dan na HAVO enVWO (ok, ok, als een kind echt super super zeker is van wat ie wil, dan misschien dispensatie geven voor een standaard M-jaar).
Marijke (woensdag, 10 januari 2024 18:47)
Mijn zoon doet dit jaar eindexamen mavo Hij weet nog helemaal niet wat hij hierna wil gaan doen. Dit maakt hem wel onrustig, Het zou heel erg fijn zijn als jongeren die nog geen keuze voor vervolgopleiding kunnen maken meer tijd hiervoor krijgen. Tijd om te ontdekken wie ze zijn en wat hun talenten zijn. Wij zouden een M-jaar voor onze zoon een goed idee vinden als deze in de regio Arnhem zou kunnen plaatsvinden
Dimphy (zaterdag, 23 december 2023 10:08)
Ik vond het op de universiteit al lastig te verzinnen wat ik wilde worden, laat staan dat ik dat op mijn 15e al had geweten.
De wereld is zoveel groter als je de ruimte krijgt om rond te kijken.
En we hebben om onze economie draaiend te houden ook vakmensen nodig, die vakonderwijs gevolgd hebben.
Daarom is het belangrijk dat er een M-jaar komt.
Iris Westerlaken (zondag, 03 december 2023 14:30)
K&J psycholoog en ouder
Zowel in mijn werk als privé met 4 adolescenten thuis, zie ik hoe jeugdigen kunnen worstelen met hun studie en beroepskeuze. Vaak nog veel te jong en te weinig tijd gehad om zich echt te oriënteren. Sommigen voelen de druk zo erg dat ze klachten krijgen, angst of depressie. Dat lijkt me niet de bedoeling. Geef ze de ruimte en mogelijkheden om zich te ontwikkelen op hun eigen tempo en hun eigen mogelijkheden te ontdekken.
Nicole Tychon (dinsdag, 05 september 2023 22:23)
Mijn zoon doet dit jaar eindexamen vmbo-t. Hij weet nog helemaal niet wat hij hierna wil gaan doen. Dit maakt hem wel onrustig, Het zou heel erg fijn zijn als jongeren die nog geen keuze voor vervolgopleiding kunnen maken meer tijd hiervoor krijgen. Tijd om te ontdekken wie ze zijn en wat hun talenten zijn. Wij zouden een M-jaar voor onze zoon een goed idee vinden als deze in de regio Nijmegen-Arnhem zou kunnen plaatsvinden!
Fran@palokaj.co (dinsdag, 05 september 2023 10:32)
Projectleider studenten welzijn & veiligheid.
Als oud vmbo, MBO en HBO student heb ik de waarde ervaren die een tussenjaar mij heeft gegeven. Daarnaast denk ik dat er veel meer aandacht moet komen voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten, waarin een oriëntatiejaar een hoop waarde kan bieden.
Karin Janssen (maandag, 08 mei 2023 19:34)
Ouder van zoon in Mavo 3. Heeft zorg en welzijn als profiel gekozen, maar heeft eigenlijk geen idee. Is erg slecht in wiskunde dus dit bleef over..
Vind 15 jaar ook veel te jong om al te moeten kiezen.
Lies Vermeer (vrijdag, 05 mei 2023 14:30)
Ik ben een leerling op het VWO en ik vind het belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om rustig te bepalen wat diegene later wil gaan doen.
Jarno (donderdag, 16 maart 2023 21:25)
Dit zou een uitkomst zijn voor zoveel kinderen tussen de 15-17jaar. Dan ben je nog niet bezig met de verre toekomst! Ik ben er van overtuigt dat een M-jaar een ontzettend grote impact zou kunnen hebben op de persoonlijke groei van die leerlingen.
Edith Voogd (woensdag, 08 maart 2023 21:33)
Wat een geweldige oplossing zou dit zijn voor mijn zoon, 16 jaar, bijna klaar met de MAVO. Hij wil verder in de muziek, alleen moet je auditeren en zijn er 1000en jongeren met hem die op een dergelijke opleiding willen. De kans is dus niet zo groot dat hij wordt aangenomen. En dan? naar de HAVO wil hij niet, want dan zit hij met 15-jarigen in de klas. 'Zomaar' een MBO-opleiding kiezen? dat werkt natuurlijk niet. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel in onderwijsland meneer Wiersma. Ik pleit voor een M-jaar op iedere MBO in iedere regio!
Chantal Duffels (maandag, 09 januari 2023 13:50)
Uit ervaring, zowel bij mijzelf en nu bij mijn zoon, is het een worsteling om op je 15e al een beroepsgerichte studiekeuze te moeten maken. Een tussenjaar of vergelijkbare invulling zou een uitkomst zijn. Jongeren worden zekerder en maken bewustere keuzes. Ik heb mijn dochter in haar tussenjaar (na de havo), persoonlijk zien groeien; zelfstandig, bewust en zekerder. Dat gun ik iedere jongere.
Nicol van Gerven (donderdag, 08 december 2022 17:06)
Deze opleiding is voor zoveel tieners nodig. Nét 15 jaar en al moeten kiezen, onze zoon is hard op weg om uit te vallen op het vmbo-t terwijl hij dit makkelijk kan
Patricia Danckaarts (woensdag, 16 november 2022 11:45)
Wij verzorgen nu voor het tweede jaar het M-jaar. Ouders geven aan dat zij nu al (10 weken in het nieuwe schooljaar) een ander kind in huis hebben. Het gaat niet alleen om kiezen, maar vooral ook om groeien, zelfregie en autonomie vergroten.
Tessa (vrijdag, 04 november 2022 12:45)
15 en 16 jaar is nog echt te jong om te kiezen. Wie ben ik, wat wil ik? Ik ben ervan overtuigd dat zo’n jaar een verrijking is voor een ieder die het echt niet weet.
Mw. A. Walraven (zaterdag, 29 oktober 2022 10:35)
Ik ben ouder en heb een zoon van 17 jaar die echt geen idee heeft welke opleiding hij na het behalen van zijn vmbo-TL diploma moet gaan doen. Is gestart met een opleiding ( omdat dat moet) maar is niet gemotiveerd. Wil dus van opleiding veranderen maar moet daarvoor een werkplek hebben voor hij zich kan inschrijven. Het vinden van die werkplek lukt niet. Is kortgeleden nog afgewezen bij een erkend leerbedrijf omdat hij geen ervaring heeft!!??
Een tussenjaar zou hem zeker helpen.
Lies (vrijdag, 07 oktober 2022 12:41)
Veel vmbo-ers weten precies wat ze willen, maar een handje vol heeft nog iets meer tijd nodig om te ontdekken wat een goede vervolgstap is. Een M-jaar lijkt me een mooie kans daarvoor. Voorwaarde is wel een goede stage begeleiding en gericht op het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden. Een M-jaar voorkomt een verkeerde keuze en vroegtijdig schoolverlaten.
Juanita Jol (dinsdag, 20 september 2022 20:28)
Ik ben ouder van een zoon. Een vroege leerling. Die net voor zijn examenjaar pas 15 is geworden. Zeker na de afgelopen coronajaren, waar veel jongeren een deel van hun algemene-, sociale- en didactictische ontwikkeling hebben gemist, zouden er al meer mogelijkheden in alle regio's voor een M-jaar moeten zijn!
Remke (woensdag, 08 juni 2022 12:28)
Een heel goed concept wat mijns inziens in heel Nederland beschikbaar moet zijn.
Mijn zoon heeft met 15 jaar vmbo examen gedaan, daarna een keuze gemaakt voor een mbo maar helaas niet de juiste opleiding blijkt nu. Motivatie voor school inmiddels gezakt naar een absoluut nulpunt. Ik hoop dat veel meer scholen het M-jaar gaan aanbieden.
Heleen (woensdag, 08 juni 2022 11:08)
Een heel goed idee! Ik hoop dat leerlingen in heel Nederland er toegang toe krijgen.
Fleur, Docent MBO (dinsdag, 17 mei 2022 15:25)
In Breda zijn we ook gestart met een oriëntatiejaar voor VMBO TL/GL leerlingen.
Wij zijn super enthousiast en geloven er dus ook volledig in.
Check de site van Curio.nl
Hans van der Lijcke (donderdag, 07 april 2022 11:45)
Een goed initiatief om de leerlingen/studenten die nog niet zo ver zijn, wat meer tijd te geven om de keuze te kunnen maken. Ik denk zelfs dat 1 jaar voor een aantal leerlingen nog te kort is.
In de politiek wordt teveel vanuit gemiddelden gedacht (massaproductie) en er is te weinig ruimte voor echt maatwerk. Een natuurlijk proces van groeien kun je niet dwingen om precies klaar te zijn vlak voor het einde van het voortgezet onderwijs. De keuze in het hoger onderwijs (waar ook het MBO bij hoort) is voor het ene individu sneller duidelijk dan voor de ander.
Claudia (zondag, 27 februari 2022 13:55)
Moeder van vmbo-tl leerling. Met 15 examen gedaan, daarna niet weten wat je wilt worden. Toch een MBO moeten kiezen. Helaas de verkeerde opleiding, plezier in school is gezakt tot 0,0. Behalve meldingen bij leerplicht, want dat is verplicht krijgt ze geen steun van uit school om een goede keuze te maken. En als ouder weet je ook niet alles. Zelf contact met leerplicht opgenomen om te kijken voor een oplossing. Sorry mevrouw dat moet u met school oplossen.
Ondertussen een dochter die nu thuis zit en zich niet gehoord of gezien voelt.
Daphne (woensdag, 23 februari 2022 10:50)
Moeder van vmbo eindexamen kandidaat die veel te jong is voor de keuze. Dit m-jaar geeft mogelijkheden gemotiveerd te ontdekken en niet met vallen en opstaan te demotiveren.
Maudy Zoon (zondag, 30 januari 2022 08:41)
Een geweldig concept dat veel leerlingen/ studenten in hun kracht zet. Echt belangrijk om dit breed uit te rollen.
Het voorkomt naar mijn idee ontmoediging, uitval onder jongeren. En dat levert het onderwijs weer tijd, geld en positieve energie op.
Anke (maandag, 24 januari 2022 17:01)
Decaan op een middelbare school voor mavo/havo/vwo
Dit lijkt me een hele mooie oplossing als leerlingen echt nog niet weten welke kant ze op willen, of überhaupt er nog niet aan toe zijn om zo'n keuze te maken.
Rachel Verwiel (zondag, 23 januari 2022 14:33)
Mijn dochter zou heel veel baat hebben bij een M-jaar! De keuze voor de vervolgopleiding is een keuze waar ze emotioneel nog niet rijp voor is en veroorzaakt veel stress. Een M-jaar zou voor haar de perfecte oplossing zijn om wat meer persoonlijke groei door te maken en beter voorbereid te zijn op een keuze voor vervolgstudie.
Zou heel goed zijn om dit landelijk aan te bieden, zodat ongeacht waar je woont dit een optie is.
Jacqueline van der Rijt (zondag, 23 januari 2022 00:49)
Ik vind een tussenjaar voor leerlingen die hun vmbo hebben gehaald een zeer goed idee. Kinderen 15-16 jaar moeten nu een keuze maken die hun leven kan bepalen. Ik denk dat het heel goed is om een jaar aan je ontwikkeling te werken en goed uit te zoeken wat je eigenlijk echt wil zodat je echt achter je keuze kan staan en er een succesvol vervolgopleiding wordt met minder kans op uitval
aveline de bruin (donderdag, 13 januari 2022 11:36)
goed idee!
Judith Ruijs (vrijdag, 07 januari 2022 21:34)
Ik merk dat mijn zoon, die 15 jaar oud is en dit jaar VMBO eindexamen doet, echt niet weet welke MBO-opleiding hij wilt volgen. Logisch op deze leeftijd. Geef ook aankomend MBO-leerlingen de gelegenheid om een tussenjaar te volgen waar ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en kennismaking met allerlei vakken en MBO-opleidingen!
Inge Alfrink-Nieuwenhuis (woensdag, 22 december 2021 13:08)
moeder en pabostudente
Het is fijn als je al heel jong weet wat je wilt doen later, maar als dat niet zo is, is het nog fijner om uit te kunnen zoeken wat je wel en niet leuk vindt voordat je je aan een opleiding hebt gebonden. Dat scheelt later ook weer uitval bij de opleidingen.
Marieke (zondag, 19 december 2021 10:41)
Moeder van vmbo-er en docent op middelbare school.
claudia van Kersen (dinsdag, 30 november 2021 18:10)
Dit was zeker iets geweest voor onze dochter. Nu een verkeerde keuze gemaakt op het MBO en totaal de motivatie verloren. Kinderen van 15 zijn toch nog niet in staat te kiezen!
Was dit er maar in de regio Utrecht geweest. Waarschijnlijk heel wat problemen kunnen voorkomen
Esther (zondag, 10 oktober 2021 19:53)
Een uitkomst voor veel jongeren!
Tine (vrijdag, 24 september 2021 14:23)
Heel goed initiatief. Dit gaat gaat leerlingen zeker helpen een betere keus te maken.
Margriet (vrijdag, 17 september 2021 19:16)
Onze dochter zit in MAVO 4 en heeft geen idee wat ze wil. Een M-jaar zou super voor haar zijn!
Ilse (woensdag, 08 september 2021 09:38)
Super initiatief.
Roostermaker op 't MBO. Steeds meer opleidingen slaan de handen ineen voor een breed basisjaar als gevolg van uitval en overloop in het eerste jaar.
Moeder van een 14-jarige VMBO examen leerling. Toch onmogelijk om op die leeftijd al zo'n belangrijke keuze inzake je toekomst te moeten maken?
Kortom, ik juich het M-jaar van harte toe!
Pieter (zondag, 05 september 2021 09:31)
Heel goed initiatief, dat M-jaar!
Evelien (zaterdag, 04 september 2021 10:27)
Dit is een fantastisch initiatief. Onze dochter doet nu Mavo 4 en heeft nog geen idee wat ze wil. De aandacht voor beroepskeuze in mavo 3/4 vangt dit niet af. Ik heb zelf vroeger na de mavo een exchange jaar gedaan in USA. Daarna alsnog havo en hbo. Ik weet uit eigen ervaring dus dat een tussenjaar heel goed kan zijn!
Evelien (maandag, 30 augustus 2021 21:40)
De oplossing voor mijn 16jarige zoon die niet naar havo kan ( met mavo diploma...... blijft bijzonder) en geen passende richting vind!
Dus snel invoeren.
S. van den Berg (zaterdag, 19 juni 2021 13:39)
Bestaat zoiets al in de Buurt van Amersfoort/Utrecht? We zouden onze zoon dan NU op willen geven. Want hij weet het echt niet meer en wij zitten nu ook met onze handen in het haar.
M. Verheul (maandag, 15 maart 2021 21:57)
Dit is zo wat we zoeken voor onze zoon. Als dat er toch zou zijn in Hilversum of Utrecht!
Flore zeeberg (maandag, 01 maart 2021 15:51)
Top, lijkt me voor veel leerlingen een hele mooie oplossing
Soraya Goldewijk (woensdag, 03 februari 2021 15:55)
Moeder van een mavokind. M-jaar zou perfect zijn!
Havo is niet echt iets voor hem, maar welke richting hij dan moet kiezen op het mbo? hij heeft geen idee.. helemaal niet gek ook, hij is tenslotte 14.
Laat hem maar ervaren denk ik dan. Doe hem een M jaar.
A.sangers (dinsdag, 13 oktober 2020 08:10)
Dit moet er gewoon komen. Een keuze voor als ze geen keuze kunt maken. Een jaar van ontdekken en je pad vinden. Een zinvoller jaar, dan maar zo te beginnen aan een opleiding waarbij veel kans is dat het niet de juiste opleiding is.
Nienke Zevenbergen (dinsdag, 06 oktober 2020 17:13)
Ouder van zoon op vmbo kader en juist voor deze groep leerlingen is een 'tussenjaar' zo ongelooflijk passend. Het zou voor hem aan een grote behoefte voldoen.
Gerda (dinsdag, 08 september 2020 11:53)
Mijn zoon vind het erg lastig om een opleiding te kiezen die echt bij hem past. Hij is nu begonnen op het MBO maar weten eigenlijk al dat dit hem niet gaat worden.
Yvonne Dröge (maandag, 31 augustus 2020 15:44)
zo een orientatiejaar zou super zijn
Ank van der Veer (donderdag, 02 juli 2020 13:47)
Top initiatief! M-jaar is een goede uitkomst voor alle studenten wat mij betreft!
Judith Oltmans (woensdag, 24 juni 2020 22:16)
Op jonge leeftijd móeten kiezen voor een beroepsopleiding terwijl je net bezig bent om uit te zoeken wie je eigenlijk bent, dat moeten we niet willen vragen van jongeren die nog geen idee hebben. Daarnaast is dit zowat de eerste "grote" keuze die jongeren gaan maken én dan wordt er ook nog van ze verwacht dat ze die keuze zélf maken. Heel logisch dus dat M-jaar moet blijven om deze jongeren binnen boord te houden, helpt het zelfinzicht te vergroten om vanuit intrinsieke motivatie (een superbelangrijk ingredient om een studie te volgen) een autonome krachtige (studie)keuze te kunnen maken. Het hele jaar je rugzak vol kunnen stoppen met ervaringen die je persoonlijk ontwikkelen, daar heb je tenminste wat aan!